Przepisy
Centrum
Kulinarne
Gastrosilesia

Tagliatelle z warzywami w sosie śmietanowo-serowym

SKŁADNIKI:
500 g Tagliatelle, pałki z kurczaka, świeża bazylia, 2 szt. limonki, 1 szt. mała śmietanka 30%, 1 szt. cukinia, 1 op. pomidorów koktajlowych, 1 szt. brokuł, 200g sera grana padano lub parmigiano reggiano , 200g sera błękitny lazur, 20 szt. grzybów kurek, 1 kostki masła, gałka muszkatołowa, sól, pieprz do smaku; Składniki marynaty: oliwa z oliwek, tymianek, rozmaryn, 2 ząbki czosnku, 2 szt. suszone pomidory, pieprz cayenne, sól

PRZYGOTOWANIE:
Przygotowujemy marynatę łącząc wszystkie składniki. Czyścimy i obrabiamy pałki z kurczaka, aby je zamarynować. Tą czynność robimy około 4 godzin przed pieczeniem. Pieczemy przez około 35 minut w 180°C, czas pieczenie jest zależny od wielkości pałek. Następnie myjemy i kroimy warzywa. Gotujemy makaron na al dente w między czasie przygotowujemy sos. Brokuły rozdrabniamy rękoma na różyczki, cukinie kroimy w półksiężyce, pomidory koktajlowe kroimy na połówki, ser lazur kroimy w kostkę lub paski jak wolimy. Dolewamy śmietanę, gotujemy aby warzywa były al dente i na koniec przyprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatałową. Do tak przygotowanej bazy dodajemy na patelnię makaron, mieszając lub podrzucając łączymy makaron z sosem. Na drugiej patelni podsmażamy kurki na maśle. Na talerzu makaron układamy w kształcie gniazda w środku ustawiamy pałki z kurczaka, posypujemy startym serem grana padano, dekorujemy kurkami i świeżym listkiem bazylii.


Copyright © WEINDICH Spółka Jawna 2012-2013 r.